Vilodag

Idag har hästarna vilat.
Jag jobbade nämligen på hotellet inatt och när klockan var kring 5 åkte jag och Emma därifrån. 
 Vi åkte ner till stallet och la oss i soffan uppe i cafeterian för att sova en stund. Två timmar senare mockade vi stallet med dämpad entusiasm. Usch så trött jag var.
Jag hade som tur var lagt upp planeringen så att vila stod på schemat för hästarna,  så jag behövde inte ha dåligt samvete för dem. 
 
Crespo bjöd på ett riktigt bra pass igår, så jag är extra peppad på att komma upp i sadeln igen imorgon.
 
Veckan för hästarna ser ut såhär:
Tisdag: Crespo jogg, Zenit longering. Lilleman och Robert ska ploga.
Onsdag: Crespo och Zenit dressyr. Lilleman ridas.
Torsdag: Crespo skritt ute, Zenit dressyr; Lilleman  vila. 
Fredag: Crespo dressyr, Zenit uteritt, Lilleman ridas.
Lördag : Crespo och Zenit dressyr.  Robert kör Lilleman. 
Söndag: Crespo skritt ute. Zenit vila. Robert kör Lilleman. 
 
Imorgon börjar jag jobba igen. På torsdag ska jag till Lycksele och så ska jag hämta hem Nikki från Umeå.  Robert åker bort och jobbar ett par dagar så jag blir själv med hästarna.  Det blir en intensiv men rolig vecka.
 

Arbetaren

Nu på förmiddagen har Lilleman fått gå och hämta spånpelletssäckar med släden som Robert byggt.
 
 
Nu är det Crespos tur,  men han får jobba i ridhuset. Zenit får vila.

Glädjebesked

Jag har ju en tendens att överdriva saker ibland. Som när jag ringer min hovslagare och skriker att mina hästar håller på att dööööö, när det gått 6 veckor sedan sista skoningen.
 
När Crespo uppvisade hälta helt plötsligt i måndags så pekade allt på en sträckning. Jag förstod att det förmodligen inte var någon fara, och varken Emma eller Anna verkade tycka att det var något att oroa sig över. Jag är inte dum, jag förstod att Crespo inte skulle dö, men ändå så freakade min hjärna ur så hela veckan har jag drömt om döda hästar och jag har börjat fundera på vad min försäkring täcker och var jag ska gräva ner Crespo när han dör. 
 
Ja, lite av en dramaqueen är jag nog. Idag skulle jag ta Crespo på lina för att se om hältan var borta. Skulle egentligen göra det igår men jag sköt på det tills idag eftersom jag inte riktigt pallade att göra det igår. När jag skulle sätta igång honom i trav så hade jag seriöst hjärtklappning. 
 
Givetvis såg han superfräsch ut och inget spår av någon hälta.  
Tur att jag inte gick så långt som jag gjorde sist när han hade vrickat sig. (Grät mig till sömns i tre veckor, åkte till Timrå, helt övertygad om att han skulle bli utdömd, och fick sen åka därifrån med omdömet "Det är sällan man ser en häst som är så här frisk! ")
 
Nu är planen att han ska få skritta för hand imorgon också.  Sen på måndag ska jag ringa och konsultera Anna och så får vi se hur vi sätter igång igen. 
 
 

Ovanligt

Klockan är snart 11 och jag ligger kvar i sängen! När hände det senast? Funderar om det ens har hänt tidigare?
 
Anledningen till detta är att jag hela veckan haft feber som kommit och gått, och igår fick jag dessutom en ordentlig allergisk reaktion på morgonen.  Det är oerhört påfrestande för kroppen, så igår bestämde jag mig för att den här dagen måste jag vila! Nästa vecka innebär full fart och då måste jag vara frisk. 
 
Nikki har sovit hos en kompis och nu skulle de åka till badhuset. Robert har åkt ner till stallet för att mocka och fixa, och jag ligger som sagt här.
 
Idag ska jag ta Crespo på lina och se hur han ser ut. Lilleman ska vila eftersom de blev vaccinerade igår. Även Zenit ska få en vilodag. Hon har jobbat så fint hela veckan och kändes faktiskt lite trött igår.
 
Lilleman mår nog inte dåligt av en dag i hagen verkar det som. ..
 

Onsdagens aktiviteter

Den här veckan har vi såkallad avslutningsvecka på ridskolan. Det innebär att vi inte har några vanliga ridlektioner, utan avsuttna aktiviteter.
 
Igår var det "Träning för ryttare" på schemat och Emma guidade oss igenom ett träningspass med övningar lämpliga för ryttare. Dvs mycket bålstyrka.
 
Då jag ändå genomfört årets första träningspass så tänkte jag att jag lika gärna kunde fortsätta, så idag körde jag ett kort pass "brottarträning" med vikt, som Micke lärt mig.
 
För hästarna ser det ut såhär idag:
Crespo - skritt för hand 
Zenit och Lilleman: Löshoppning
 
 
Ungarna blev inte lika trötta som jag efter gårdagens träning,  så de körde lite hoppning efteråt.
 

Hjärtat

Ringde vår fantastiska equiterapeut Anna idag och berättade om Crespos tillstånd.
 
Eftersom han var fräsch vid 20-tiden på söndagskväll,  men inte klockan 15 på måndag så har vi ju en hyfsat bra koll på när han gjort sig illa. Anna gissade på en sträckning och tyckte att jag först och främst skulle klämma och känna igenom honom ordentligt för att verkligen försöka hitta värme eller ömhet. Sen tyckte hon att jag kunde promenera honom lite för hand så att han ändå höll sig rörlig, men han får inte busa i hagen. På fredag ska jag ta honom på lina igen och se om det är bättre. Om det inte är det så får vi komma upp med en ny plan.
 
Så ikväll har jag promenerat honom en stund i ridhuset samt klämt igenom hela hästen. Dock inga fynd. Crespo tyckte det var superskönt och stod och blundade mest hela tiden.
Har stängt av hagen så att den blev mindre. Förhoppningsvis hindrar det honom från gymnastiska övningar ett tag framöver. 
 
 

Läcker vägarbetare

Idag har det snöat en hel del och det innebär att Robert och Lilleman måste ge sig ut och underhålla ridvägen.
 
 
Är det fler än vi som har en sån snygg vägarbetare? 
 
 
 

Dagens ridpass

Något som gjorde att jag kunde fokusera på något annat än Crespo och hans skador var Lilleman. Kanske får han ta över titeln som familjens dressyrstjärna?
 
Jag red Lilleman i ridhuset och vi övade på att ställa i båda varven. Lilleman är ju mest van att gå rakt fram så han tycker det är lite skumt att måste böja kroppen åt ett håll och liksom gå åt andra hållet. Men han lär sig snabbt och är en ivrig adept.
 
Sen provade jag också att galoppera lite och vi lyckades faktiskt få till ett par språng efter ena långsidan. Tidigare så har jag ju vara galopperat rakt fram i skogen. Tror inte Lilleman tycker att han riktigt ryms i ridhuset. 
 
Duktigaste killen. 
 
Sedan var det Zenit tur. 
Det märks att hon börjar komma igång lite mer nu och att hon tappat ett par kilo. Hon går fram bättre för skänkeln och galoppfattningarna är mycket bättre än bara för ett par dagar sedan.  Trots sina 145 cm k mankhöjd så ger hon en härlig ridkänsla.
Sen att hon är världens snällaste barnponny gör ju inte saken sämre. Ännu en guldstjärna till sötponnyn!
 

Upp som en sol...

...och ner som en pannkaka. Ja det är väl det bästa sättet att beskriva livet med häst.
 
Crespo har ju känts så sjukt bra att rida på sista tiden. Det långvariga arbetet med muskelskadan på baken har givit resultat och sedan i somras så känns det som att det inte varit ett problem längre. Han har liksom bara blivit starkare, bättre,  smidigare och mjukare för varje dag som gått.
 
Men säg den lycka som varar för evigt.
Idag när jag satt upp och började skritta fram så kände jag direkt att han rörde sig konstigt. Satt av och tog honom på lina och kunde konstatera att han rörde höger bog annorlunda. I höger varv kunde jag inte sätta fingret på vad som såg konstigt ut, men när jag bytte till vänster varv blev han rejält halt. Min känsla av att det satt högt blev alltså bekräftad. 
 
Jag och Emma klämde och kände och tittade på honom ur alla möjliga och omöjliga vinklar. Ingen värme, ingen svullnad, ingen ömhet. Men framifrån kan man se att höger bog liksom "sticker ut" lite mer, som att han skulle fått en smäll framifrån. 
Åh, denna häst!
 
Jag la på honom BackOnTrack-täcke och så fick han gå in i boxen igen. Vågar inte stretcha eller massera förrän jag vet vad det är.
Älskade häst,  vad ska jag ta mig till med dig? 
 
 

Minusgrader

Imorse fick jag ett sms från Karin som hade utsläppet. Termometern visade -29 grader och hästarna åt sin frukost inne.
 
Jag och Robert åkte ner och så mockade jag medan Robert promenerade med grabbarna i ridhuset. Senare under dagen fick de gå ut en stund. Jag klädde på Crespo tills han såg ut som en Michelingubbe men ändå stod han vid grinden och tittade på mig som att jag var helt från vettet. Till saken hör också att han har en hel bal med hö i hagen, så jag var rätt övertygad om att han skulle klara sig ute i en och en halv timme. Crespo var inte lika säker på den saken.
 
Lilleman däremot rullade sig glatt i snön, travade runt och var allmänt lycklig över att få komma ut. De är verkligen olika de där två.
 
Nu ikväll har vi varit ner en sväng igen och mockat och pysslat.  En kvällspromenad i ridhuset blev det också. Nikki och Crespo lessnade dock efter ett tag och tog en vilopaus.
 
 
Jag har också ridit Zenit idag. Det är en d-ponny som ridskolan har på prov.  Hon är ruskigt lik min gamla häst Lindy, och jag vet inte om det beror på det eller att hon är en riktigt personlig liten donna som gör att jag tycker så mycket om henne.
 
 
Imorgon verkar det ska vara fortsatt kallt men jag hoppas på mildare väder snart så hästarna kan få gå ute som vanligt igen.

RSS 2.0